Alkupolku Leikkilä ja Windows 10

että tällainen tapaus tällä kertaa. Kirjastosta lainattu, vuonna 2003 julkaistu  Alkupolku Leikkilä-cd ei sitten toimi  takakannen tekstienkään mukaan ”uudemmissa” Windowseissa kuin XP:hen asti. Kivaa ja nostalgista tietysti, että tällaisia vielä löytyy, mutta museoonhan ne oikeasti kuuluisivat, eikä julkiseen kirjastoon, koska ne eivät nykyisillä laitteilla toimi.

Tällaisille vanhentuneille tuotteille voisi olla oma kirjastossa oma luokka, josta niitä ei voisi vahingossa tai tietämättään lainata – tai sitten vaan poistetaan tarjonnasta samalla proseduurilla kuin kirjojakin. Usein vanhat optiset levyt ovat jo fyysisestikin niin huonossa kunnossa, että käyttö on hankalaa tai mahdotonta.

No, päätin kuitenkin tarttua haasteeseen ilman, että kaivaisin jonkun vanhan koneen ja asentaisin siihen XPn tai vielä vanhemman Windowsin.

Windows 10:ssä pystyy periaatteessa ajamaan vanhoja ohjelmia ns. yhteensopivuustiloissa, mutta käytännössä tämä tapa ei ole auttanut, ainakaan niiden ohjelmien kohdalla, joita itse olisin tarvinnut. Näin kävi tälläkin kerralla. XP sp3-yhteensopivuustilasta ei ollut iloa, ei myöskään sitä aiempien versioiden yhteensopivuustiloista, Alkupolku -ohjelma ei suostunut käynnistymään millään näkyvällä tavalla.

Avuksi haettiin Oraclen ilmaiseksi jakama Virtual Box, johon helpon ja nopean asennuksen jälkeen ensimmäiseksi yritetään asentaa Windows 2000. Virtual Box suosittelee antamaan kaks’tonniselle 4 gigaa levytilaa, joka on varmaan enemmän kuin se on koskaan nähnyt.

Asennus roksottaa niinkuin vanhaan hyvään aikaan – keltainen edistymispalkki laskee prosentteja sinisellä taustalla. Häkellyttävän nopeasti käynnistyy Windows 2000 Professional ja alkaa asentaa laitteita. Aikanaan pitää naputella myös toimiva Product Key, joten se on syytä olla tallessa.

Välillä hiiri ja näppis ovat boksissa ja välillä sen ulkopuolella Win10:ssä, josta aiheutuu pientä hämminkiä, kun samalla läppärillä yrittää boksiasennuksen lisäksi puuhata jotain Win10:ssä. Vaihtonäppäimeksi annettiin oletuksena oikeanpuoleinen Ctrl.

Sitten koittaa se jännittävin vaihe: toimiiko Alkupolku, vai lainasinko turhaan. Alkupolku-cd sisään ja taas alkaa lupaava roksotus: Asennusikkuna lävähtää näyttöön kaikkien 256 värinsä loistolla. Alkupolku toimii nyt, mutta kuvan laatu on aika karu pelattavaksi.

Värimaailman laajentaminen vaatii taas lisä asennuksia, tarvitaan Guest Additions CD, joka on isäntäkoneelle tehtävä virtuaalinen cd-asema, jonka kautta lisäosien asennus tapahtuu. Eipäs onnistukaan, vaan pukkaa erroria.

Yritetään w2000 Safe Moden kautta, ei onnistu niinkään. Muutamien pähkäilyjen jälkeen bootattu isäntäkone, käynnistetty VM & win2000, josta uudelleen  Guest Additions – ja voilá – kaikki lisätoiminnot ovat käytössä ja näyttökin on nätti kuin sika pienenä ja värejä löytyy jo ihan simona. Äänet toimivat hienosti ja win2000:n saa FullScreenille, jolloin näyttää aivan aidolta Windows 2000 -koneelta suoraan vuosituhannen alkuhämäristä.

Tuolloin ei muistaakseni kaks’tonnisessa ollut edes usb-tukea, mutta eipä ollut usb-tikkujakaan. Nyt niitäkin voi käyttää tässä virtuaaliveitikassa ja todennäköisesti muitakin usb-laitteita.

Lisäksi onnistuu mm. drag and drop isäntäkoneen ja vieraskoneen välillä, joka helpottaa kummasti operointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *