Windows 10 S – mikä se on..

… ja saako siitä S-kaupan boonuksia.

Viikonloppuna laivaristeilyllä tuli lähestulkoon ajankuluksi tilattua edulliseen hintaan (149€) Gigantin verkkokaupasta Lenovo LE IP120s halpisläppäri, jossa on käyttöjärjestelmänä Win10 S. Kiinnostusta herätti tuo maaginen ”S”, josta olin jo kuullut ihmisten ärtyneitä kommentteja , koska koneessa eivät toimi mm. Firefox tai Google Chrome -selaimet.

Tarkoitus on vaihtaa Win10 S ilmaiseksi Windows 10 normaaliversioon – joka siis on vain asetettu S- eli Store-tilaan, jossa vain Microsoftin hyväksymiä sovelluksia voi asentaa vain Microsoft kaupan kautta.

Periaatteessa S-modesta poistuminen onnistuu helposti asentamatta mitään  uudelleen. Käyttöjärjestelmä on vain “S-tilassa” – edes uudelleenkäynnistystä ei sen takia tarvita. Uudessa koneessa tosin normaalit päivitykset pitää asentaa ja niiden parissa aikaa kuluu ja käynnistyksiä tapahtuu.

Ohjeet S-moden poistamiseen löytyvät mm. täältä:

https://www.laptopmag.com/articles/upgrade-from-windows-10-s

Tässä Lenovo LE IP120s:ssä on yllättäen Windows 10 Pro -versio ja toinen miellyttävä yllätys oli sisäänrakennettu bluetooth.

32 gigan tallennustila aiheutti sen, että viimeisin iso windows-päivitys (1803, kevät 2018) ei mahtunut asentumaan kaikkine väliaikaistiedostoineen, eikä edes ulkoisen kovalevyn liittäminen auttanut, koska vapaata tilaa kaivattiin nimenomaan C: -asemalle. Oletettavasti uuteen koneeseen on asennettuna melkoinen määrä laitevalmistajan omia virityksiä, joiden poistaminen on työlästä, jos ei mahdotonta.

Pienen pähkäilyn jälkeen Windows 10 asennettiinkin usb-tikulta tyhjälle (tyhjennetylle) levylle. Aivan aluksi Windows 10 Pro asentui taas S-modessa ja taas otettiin se S-mode pois päältä. Tällä menetelmällä 32gt riitti asennukseen jopa ilman usb-tikkua.  16gt Toshiban muistitikku tähän tuli  tosin kaukonäköisesti ”kaupan päälle”.

Seuraavan yön aikana 1803 -päivityskin oli asentunut ja sen jälkeen tulleet loput päivitykset asennettiin aamun aikana. Windowsiin kirjauduttiin vanhalla hotmail-osoitteella, jota on käytetty aiemminkin toisessa läppärissä. Näin menetellen monet Windowsin asetukset kopioituvat käyttäjätilin mukaisesti uudelle koneelle – näkyvimpänä esimerkkinä työpöydän taustakuva.

Seuraava suuri win10 -päivitys on nyt syksyllä taas tulossa, ja silloin selviää, miten sen kanssa täytyy menetellä, jos tilanpuute estää tavanomaisen päivittämisen, eikä ulkoinen tallennustila kelpaa jatkoksi.  Todennäköisesti Windowsin asennukseen käytettävään usb-tikkuun kannattaakin heti  päivittää uusin versio ja tehdä asennus taas puhtaalle levylle.

Googleen kirjautuminen tehtiin Chrome -selaimen asetuksien kautta, joka taas synkronoi  Chromen ja muiden  Googlen palveluiden tallennetut asetukset uudelle koneelle. Jopa mainoksien estoon tarkoitettu Adblock -lisäosa asentuu automaattisesti, ja tietysti selaimen kaikki aloitussivut sekä kirjanmerkit.

Muutaman päivän käyttökokemuksella Lenovo vaikuttaa erittäin käyttökelpoiselta laitteelta, kunhan muistaa käyttää ensisijaisesti pilvipalveluita, eikä yritäkään asentaa 32gt:n levylle ohjelmia tai tallentaa oikeastaan yhtään mitään – tai ainakin noudattaa tallennuksien suhteen äärimmäistä harkintaa.

… niin, ja tokihan niitä S-boonuksiahan tästä saa – jos sen ostaa S-ryhmän kaupasta. Minä en saanut, kun ostin Gigantista, joka kyllä voisi myös ottaa käyttöön bonusjärjestelmän. Sen asiakkaat voisivat kerätä G-pisteitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *