Monta WordPress-sivustoa samaan localhostiin

Monen WordPress-sivuston asentaminen samaan localhostiin?

Ainakin testausmielessä toisinaan olisi mukava asentaa omalle koneelle (tai miksei ihan oikeasti nettiinkin samaan domainiin) erilaisia WordPress -sivustoja. Tähän on ainakin kaksi eri vaihtoehtoa:

Ensinnäkin, voidaan ottaa käyttöön WP:n multisite-ominaisuus, jolloin käytettävä tietokanta on sivustoille yhteinen, jolloin sivustojen myöhempi erottaminen toisistaan saattaa olla hankalaa, etenkin kun kaikki avustavat lisäosat eivät multisite -ympäristössä toimi, tai siihen tarjotaan maksullista versiota. Näin kävi ainakin All-in-one WP Migration -lisäosan kanssa.

Voidaan myös tehdä kullekin saitille oma hakemisto, ja määritellä wp-config -tiedostossa MySql-tietokantaan taulujen prefix erilaiseksi kullekin saitille (wp-config.php:ssä on jopa ohje tälle toimenpiteelle), mutta näin nimettyjen taulujen  erottaminen toisistaan niin, että sivusto myös toimisi on hankalaa ilman tarkoitukseen sopivaa apuohjelmaa. 

Itse asiassa multisite toimii tietokannan suhteen suunnilleen samalla tavalla, mutta sen poistaminen käytöstä on huomattavan helppoa.

 


WordPressin multisite-ominaisuuden käyttöönotto

Käyttöönotto kannattaa tehdä aivan puhtaaseen WordPress -asennukseen, koska asennetut lisäosat tai mahdollisesti joku asennusavustajaohjelma, kuten Bitnami, saattaa aiheuttaa todella vaikeasti paikallistettavia ongelmia. Tässäkin tapauksessa oppi tuli sormenpään kautta, kun yritin asentaa multisitea jo monta viikkoa käytössä olleeseen ympäristöön.

Asennusavustajat ovat muutenkin melko turhia, koska WordPressin asennus itsessään on aika suoraviivainen toimenpide, etenkin kun sen on tehnyt pari kolme kertaa. Viimeisimpänä harjoituksena laitoin 4.9 Beta -version localhostin juureen, eikä aikaa kulunut paljon enempää kuin viisi minuuttia.

https://codex.wordpress.org/Installing_WordPress#Famous_5-Minute_Install

No, joka tapauksessa näin se multisite-asennus menee:

Avataan wp-config.php ja lisätään viimeiseksi riviksi (ennen  viestiä: /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

define(’WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

=> WP:n Työkalut – valikkoon ilmestyy Verkon asennus

=> Valitaan Asenna Multisite ja seurataan ohjeita eli kopioidaan ohjesivulta muutama koodirivi wp-config.php ja .htaccess -tiedostoihin.

Aiemmin mainitsemani asennuksen purku on yhtä helppoa – kun yllämainitut muutokset poistetaan, käytössä on taas tavallinen yhden saitin WP.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *