Vaihtoehtoiset CMS:t

No niin no, kumpi oli ensin ja kumpi onkaan se vaihtoehto… joka tapauksessa WordPress on saavuttanut poikkeuksellisen vahvan markkinaosuuden verraten lyhyessä ajassa. Jos sille etsitään vaihtoehtoja, niin on jopa todennäköistä että se vaihtoehto jossain muodossa on ollut olemassa ennen kuin WP, mutta se ei ole vain lyönyt itseään läpi . Tässä kohtaa puhutaan siis nimenomaan pienistä cms’istä, eikä varsinaisista WP:n kokoluokan kilpailijoista.

Nyt markkinoilla on selkeä johtaja ja vertailukohta, jolloin pienemmätkin tekijät voivat haastaa ja jopa loistaa ainakin joillakin osa-alueilla, koska kaikista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta WordPress on melko jähmeä järjestelmä, etenkin  pienten projektien toteuttamiseen, joissa tietokantaa ei millään tavalla tarvita.

Toisaalta olisi mukavaa käyttää jotain valmista pohjaa ja erilaisia valmiiksi tehtyjä pohjia sivuston kehittelyssä, eikä aina lähteä liikkeelle tyhjästä taulusta tai jostain vanhan projektin rungosta.

Etenkin jos MySQL tai muu tietokanta ei ole palvelimella tai palvelussa lainkaan  käytettävissä, tarvitaan vaihtoehto WP:lle – ja niitähän riittää, koska oikeasti CMS ei tarvitse tietokantaa, vaan järjestelmä voidaan toteuttaa myös aivan tavallisilla tekstitiedostoilla.

Ensimmäiseksi osui eteen eurooppalainen versio saksanmaalta käsin:  https://www.cmsimple.org  . CMSimple on php -pohjainen Content Managemant System (CMS) , joka ei vaadi tietokantaa. Kaikki data tallennetaan yksinkertaiseen tiedostojärjestelmään.  CMSimple on avoimen lähdekoodin GPL3 -lisensioitu projekti. Se on ilmainen kaikille käyttäjille, myös kaupalliseen käyttöön.

Muita eri tasoisia non-database-cms’iä löytyy pilvin pimein. Nämä ovat perehtymisen arvoisia, etenkin jos järjestelmä on hyvin suunniteltu, tarjoaa oman projektin tasoon nähden riittävät ominaisuudet,  antaa enemmän vapauksia suunnitella ulkoasua ja mahdollisesti vielä toimii nopeammin.

Kysymys on kuitenkin julkaisujärjestelmistä, joten tietoja käsitellään suoraan palvelimella, joka toki voi sijaita omalla koneellakin. Yhteistä näille kaikille kuitenkin on että ne pitää sijoittaa palvelimen www-hakemistoon, joita tavallisesti on käytössä vain yksi, joten jokaista kokeilua varten pitää olla oma palvelin, tai sitten sellainen palvelu joka mahdollistaa useamman domainin käytön. 

Useissa vertailuissa parhaaksi on arvioitu Grav,  jonka voi ladata paljaana tai valmiina pakettina valitsemallaan teemalla (joita siis kutsutaan luurangoiksi)

https://getgrav.org/   https://getgrav.org/downloads/skeletons  

http://blog.dynamicdrive.com/best-flat-file-cms-reviewed-and-compared   =  2017 vertailussa kahdeksan eri järjestelmää

https://www.cmscritic.com/flat-file-cms  =  2017 päivitetty vertailu, kymmenen järjestelmää

https://www.readerspark.com/non-database-content-management-systems/  = Vielä yksi vertailu vuodelta 2015, sisältää 20 sen aikaista parasta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *